El Montsià i els Ports

Serra del Montsià

A pocs metres de l’Alberg, la serra del Montsià és un conjunt muntanyenc, paral·lel al litoral mediterrani, situat al sud de les Terras de l’Ebre.

S’estén des del riu Ebre (al nord) fins al riu Sénia (al sud), amb una longitud de 20 quilòmetres i una amplària de 6. El seu punt més alt és el Pic del Montsià a (764 m), si bé una dels cims més carismàtics és La Foradada que, a gairebé 700 m sobre el nivell del mar, és un magnífic mirador natural sobre el Delta de l’Ebre.

El terreny de la serra és calcari i d’una gran bellesa, permetent als afeccionats del senderisme gaudir d’espectaculars rutes per aquests paratges. Els pobles d’Alcanar, Ulldecona, Freginals, Amposta i Sant Carles de la Ràpita resideixen al seu peus.


Parc Natural dels Ports

A pocs quilòmetres de l’Alberg, el massís dels Ports s’alça imponent sobre les planícies interiors del Montsià i Baix Ebre. “

El Port”, com denominen per la zona als Ports de Beseit, és un sistema muntanyenc que fa d’enllaç entre les Serralades Prelitorals Catalanes i el Sistema Ibèric, i constituint una formidable barrera que separa les planes del Baix Ebre i El Montsià de les comarques interiors del Matarranya i la Terra Alta.

Els rius i els barrancs s’han obert pas per les calcàries d’aquestes muntanyes, originant alguns meravellosos gorgs, que són sens dubte un dels principals atractius d’aquestes muntanyes: els Estrets o Gúbies del Parrissal, els Estrets d’Arnes, els Gúbies del Regatxol, les Gúbies del Vall Figuera, el Barranc de la Paridora, el Barranc de la Caramella, etc.

Els unes altres atractius del Port són la fauna, representada per la cabra salvatge (Capra pyrenaica hispanica), relativament fàcil de veure; i la vegetació, on fa falta esmentar l’existència de la fageda més meridional de la península ibèrica, ni que sigui barrejada amb pi.

Per aquests paratges es poden realitzar algunes travessies molt interessants.