Vies Verdes

Via Verda Baix Ebre – Terra Alta

La Via Verda de les Terres de l’Ebre recorre des de l’Aragó fins a la desembocadura del Riu Ebre.

Atès a l’interès del govern de l’Aragó per tenir port de mar per a explotar els seus productes, van construir un traçat ferroviari que pretenia unir el municipi de la Pobla de Híjar amb Tortosa. Les obres van començar en 1882 però, a causa de diversos problemes, no es va poder inaugurar fins a l’any 1942. La via va estar en funcionament durant 31 anys i es va tancar definitivamente el 17 de setembre de 1973. Aquesta obra mai es va concloure, la qual cosa la va condemnar al desús, quedant adequada com a Via Verda, perquè tant amb bicicleta com a peu, puguem gaudir de magnífics paisatges entre muntanyes i rius.

Camí de Sirga

Aquest itinerari neix del projecte “Restauració integral del bosc de ribera al tram del riu Ebre entre Tortosa i la desembocadura”, desenvolupat pel Ministeri de Medi Ambient i Medi rural i Marí.

Aquesta actuació ha recuperat el bosc de ribera del marge dret de l’Ebre i l’antic camí de Sirga deltaic. Aquest camí estava situat en la ribera del riu i estava estretament vinculat amb els “llaguts”, embarcacions que navegaven per l’Ebre transportant, principalment, arròs aigües amunt i materials escassos al Delta (pedres, fusta, etc.) aigües avall.

El “llagut” o llaüt era arrossegat, corrent a dalt, donis de la riba del riu per animals, principalment muls, o per persones, els “sirgadors”. Aigües avall, aprofitava el corrent i podia usar una vela llatina per a valer-se del vent.
A mitjan S. XX, amb la millora de la comunicació rodada per ferrocarril i carretera i la construcció dels embassaments de Ribaroja, Flix i Mequinenza, l’Ebre va perdre definitivament el seu paper de via de comunicació i en conseqüència, va significar la pèrdua de la navegació fluvial i dels llaüts. Actualment, es poden visitar dos llaüts en el Delta: un està exposat a l’Ecomuseu i l’altre enfront del Club Nàutic Deltebre. A més, s’ha recuperat un llaüt, “El Sirgador”, que realitza rutes turístiques des d’Amposta fins a Miravet.
Aquest itinerari transcorre per camins rurals (13%) i per carril bici (87%). Asfalt (5%), terra (95%)

Altres carrils bici al Delta de l'Ebre

Al Delta de l’Ebre trobem una notable xarxa de carrils bici per gaudir de la natura i l’esport.